Groenten en fruit: Hoe gezond zijn ze?

geplaatst in: Uncategorized

Fruit

Groenten en fruit zijn heel erg gezond. Naast vitamines en andere stoffen die goed voor je lichaam zijn bevorderen ze ook bio-actieve stoffen. Deze stoffen zijn belangrijk bij het voorkomen van bepaalde hart- en vaatziekten.

Naast groenten en fruit is het ook van belang dat de rest van wat je eet ook gezond is. Een voorbeeld van een gezond voedingspatroon betekent dat je iedere dag zo gezond mogelijk eet. Verzadigde vetten, zouten en suikers moet je niet teveel binnen krijgen. Voor een gezonde voeding kan je kijken naar de Schijf van Vijf.

Groenten en fruit zijn ook goed voor je bloeddruk. Ook obstipatie wordt verholpen door groenten en fruit. Obstipatie houdt in dat je moeite hebt met naar het toilet gaan.

Het voorkomen van ziekten.

Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat wanneer je voldoende groenten en fruit eet dit ervoor zorgt dat je minder kans hebt om bepaalde ziekten te krijgen. Dit geldt voornamelijk voor hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Ieder jaar kunnen ongeveer 5.000 sterftegevallen door hart- en vaatziekten worden voorkomen. Ook kunnen ongeveer 18.000 hartinfarcten en beroerten worden voorkomen. Daarnaast zouden er ongeveer 2.300 minder mensen overlijden aan kanker. Dit zou kunnen gebeuren wanneer in Nederland iedere bewoner elke dag twee ons (200gr) groenten en twee stuks fruit zou eten.

Het eten van groenten en fruit helpt ook om obesitas te voorkomen. Obesitas betekent dat je te zwaar bent. Groenten en fruit hebben weinig calorie├źn in zich zitten en bevatten veel voedingsvezels. Voedingsvezels zorgen ervoor dat je een vol gevoel hebt, hierdoor ga je minder snel weer wat eten. Zo zorgt het eten van groenten en fruit ervoor dat je minder snel aankomt.

Voor meer informatie kan je kijken op de websites van het voedingscentrum, de RIVM of biologica.