Groenten

Wat zijn groenten?

Een groente is een eetbaar plantendeel. Er zijn allerlei verschillende soorten groenten, onderverdeeld in de volgende categorieën:

  • Bladgroenten: spinazie, andijvie, kropsla
  • Stengelgroenten: bleekslederij, prei, asperges
  • Wortel en knolgewassen: wortelen, bietjes, radijs
  • Koolsoorten: bloemkool, broccoli, boerenkool
  • Peulvruchten: doperwtjes, sperziebonen
  • Vruchtgroenten: tomaten, paprika, komkommer

Groenten hoeven niet altijd groen te zijn! Ze kunnen allerlei soorten kleuren hebben. Bij de vruchtgroenten, maar ook bij de bladgroenten komen er veel verschillende kleuren voor. Denk bijvoorbeeld aan een paprika, een wortel of een tomaat!

Wat zit er in groenten?

Er zitten veel vitamines in groenten. Vitamines zorgen ervoor dat je lichaam goed functioneert. Vooral vitamine C en foliumzuur zitten veel in groenten (en ook fruit!). Vitamine C is belangrijk voor je weerstand. Foliumzuur voorkomt bloedarmoede en is belangrijk bij de groei.

Naast vitamines zitten er ook mineralen in groenten zoals kalium en spoorelementen zoals ijzer. Kalium helpt om je bloeddruk te verlagen en ijzer voorkomt bloedarmoede.

Het verbouwen van groenten

Het verbouwen van groenten wordt voornamelijk gedaan door boeren en kasgroentetelers. In een onderzoek van PRO Payroll kwam naar voren dat deze kasgroentetelers het moeilijk hebben, en steeds minder personeel aan willen nemen. Hierdoor wordt de groente die we in Nederland vaak eten steeds vaker in het buitenland verbouwd. Ook zelf kun je groente en fruit verbouwen, denk dan bijvoorbeeld aan de groenteactie van Albert Heijn.